Amning er det bedste for barnet – det ved vi. Den første usikkerhed kryber dog typisk ind allerede fra starten: Hvordan lægger jeg barnet rigtigt til? Hvad er den bedste ammestilling? Hvordan undgår jeg ømme brystvorter? Og hvad har fodboldgrebet med amning at gøre? Det og meget mere fortæller vi om i denne artikel!
Hvordan lægger jeg bedst barnet til brystet, når det skal ammes?
Amning handler især om teknik og kunnen. Det gælder både dig og dit barn. Med den rette ammeteknik undgår du ømme brystvorter og sørger for, at dit barn får nok mælk.
1. Gør dig det behageligt
For mange nybagte mødre er det i begyndelsen nemmest at amme siddende eller liggende. Et siddemøbel med armlæn er en god hjælp, fordi det støtter. Ligeledes hjælper (amme-)puder med at indtage en afslappet positur. Det er bedst have støtte i ryggen, under armen og i skødet, så din baby kan ligge i brysthøjde. Sørg for ikke at sidde i en forkrampet stilling – det kan være, du skal forblive i samme stilling i længere tid.
2. Gør det så let som muligt for barnet
Spædbarnet ligger ideelt set på siden på puden, mave mod mave med moderen og med hovedet på underarmen eller i albueleddet. På den måde kan du støtte barnets ryg - og med din hånd holde på barnets bagdel eller lår. Det er vigtigt, at barnets hoved og krop ligger som på en lige linje: den må ikke være drejet eller sammenkrøbet. Derudover skal barnet kunne få fat om brystvorten uden de store bevægelser – derved undgås kvæstelser som følge af, at hovedet bliver trukket i eller drejet.
3. Tilbyd barnet brystet
Tag med den frie hånd fat om dit bryst så langt tilbage og så langt væk fra areola som muligt. Din pegefinger skal være under brystet og din tommelfinger ovenpå – det ser ud som om, at du laver et C (C-greb). Hvis barnet endnu ikke har åbnet munden, kan du stryge brystvorten over barnets læber eller kind for at aktivere sutterefleksen. Sutterefleksen aktiveres: Barnet drejer hovedet mod dig.
4. Tag rigtig fat om brystet
Ved berøringen med brystvorten åbner din baby ideelt set munden. Hvis det ikke sker: Giv barnet tid. Tryk aldrig hovedet mod dit bryst. Vent, indtil barnet åbner munden, anbring brystvorten på tungen i barnets mund, og træk barnet ind mod dig – ideelt set begynder barnet at sutte af sig selv. Du skal ikke blive bekymret, hvis det ikke lykkes i første forsøg.
Også selvom amningen falder jer helt naturligt, har barnet brug for tid til at vænne sig til en ny proces. Barnet skal have en stor del af areola i munden, for at få rigtigt fat og kunne sutte på effektiv vis.
Under areola er de såkaldte ”mælkekirtler”. De skal trykkes sammen for, at mælken flyder i tilstrækkelig mængde. Barnet masserer brystet meget effektivt med hagen, når det sutter, og kan på den måde være med til at forhindre brystbetændelse. Der er ingen grund til bekymring, hvis barnets næse ligger ind mod brystet – det får luft nok.
5. Forskellige ammestillinger
Når der skiftes mellem ammestillinger, undgås det, at brystvorten kun bliver belastet et enkelt sted. Ved tendens til brystbetændelse er det også en hjælp, at barnets kæbe masserer forskellige dele af brystet, mens det sutter.
- Liggende amning: Især behageligt om natten, da du kan døse bagefter, og – hvis din baby f.eks. sover i en sideseng – behøver du slet ikke at stå op. Puder kan også hjælpe med at støtte din og/eller din babys ryg i denne stilling, sikre en behagelig stilling af dit hoved på siden og nogle gange mellem knæene. Det sidste kan især være en hjælp, hvis du har skader efter fødslen.
- Fodbold- og ryggrebet: Barnet ligger i sideleje ved siden af den siddende mor og har sine ben bag moderens ryg. Hovedet ligger typisk i den ammende mors hånd og/eller på en pude. Fordelen: Du kan nemt se, om barnet tager fat. Andre områder af kirtelvævet bliver aktiveret.
- Mave mod mave: Barnet sidder på moderens skød med ansigtet vendt mod hende. Moderen kan støtte ved at holde brystet i et C-greb.
- Usædvanlige stillinger: Når I begge er vant til amningen, kan I som udgangspunkt bruge hvilken som helst stilling, der er behagelig for jer begge to. Med en kraftig mælkenedløbsrefleks, hvor en stor mængde mælk sprøjter ud af brystet med et højt tryk, så barnet får det i den gale hals, kan det være en fordel, at moderen ligger på ryggen, og barnet ligger på hendes mave – også kaldet ”laid-back-nursing”.
Uanset om det drejer sig om den rigtige ammeposition, om barnet tager optimalt fat eller hjælp i specialtilfælde: Mange steder findes der specialtilbud til ammende kvinder, såsom ammekonsulenter, jordemødre eller ammegrupper – praktisk erfaring fra hverdagen med amning er ofte guld værd!
Foto: Shutterstock
Kilder:
https://www.mambaby.com/fileadmin/media/brochures/Consumer_Deutsch/Broschuere_Entdecke-die-Welt-des-Stillens.pdf