Tænderne dannes allerede under graviditeten og ligger klar i kæberne, når barnet kommer til verden. Men, hvorfor er de der ikke med det samme, og hvordan ved man, at tænderne er på vej?
Tændernes udvikling
Allerede i 6.-8. graviditetsuge begynder tandudviklingen. Når barnet bliver født, er tænder – eller helt præcist tandkronerne – helt færdigudviklet, men ligger gemt i kæben. Tændernes rødder udvikles først, når barnet er ca. 3 år.1
Det at få tænder er fra naturens side ikke tiltænkt som en ”sygelig” tilstand: Det vil sige, at feber og kolik kun forekommer sjældent, eller optræder i en anden sammenhæng. Mange spædbørn og småbørn bliver noget irriteret over den nye, uvante udvikling i munden. Forældrene kan være en stor hjælp ved at aflede barnets opmærksomhed fra kriblen, kløen og trykken i munden ved hjælp af særlige produkter, der masserer og afkøler.
De første tænder
Hos de fleste børn bryder de første tænder igennem, når barnet er mellem 6 og 8 måneder. Ofte kommer begge fortænder i undermunden først. Alle mælketænderne er typisk kommet frem, når barnet er ca. 2,5 år gammelt.1
Tegn på tænder
- Rødligt tandkød
- Hævet tandkød
- Øget spytproduktion
- Let (!) forhøjet temperatur
- Uro, barnet græder mere
- Kølige bideringe
- Våde vaskeklude til at gumle på
- Særlig tandgel med f.eks. kamille og lokalbedøvende creme
- Masser af væske
- Massagebideringe eller -børster
Mundens vigtige rolle
Det er hurtigt at forklare, hvorfor forældre og børn går så meget op i tænder: Mundområdet er følsomt og er vigtig for en række funktioner og evner:
1. Vejrtrækning
2. Tygning
3. Synkning
4. Smagssans
5. Tale
6. Følesans
Og: Glem ikke, at allerede inden den første tand er kommet frem, er regelmæssig mundhygiejne vigtigt for dit spædbarn!
Foto: Unsplash